Острозька загальноосвітня школа І-ІІІ ступенів №3

Меню сайту
Наше опитування
Оцініть мій сайт
Всього відповідей: 427
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Педагогічна преса
Головна » 2012 » Грудень » 7 » Катерини-таємниче жіноче свято
13:52
Катерини-таємниче жіноче свято
   
 
Історія свята – За переказами, історія з Катериною трапилася 310 років після розп'яття Ісуса Христа. У Катерини мама була християнкою, а батько – язичник. Він хотів, аби донька поклонялася язичницьким богам. Катерина була надзвичайно гарною, але гоноровою дівчиною. Через це не могла знайти собі пари. У 20 років вона побачила Ісуса Христа, впала перед ним на коліна, а Ісус подарував їй перстень зі словами: "най за мною ступає, дівчатам помагає, добро розсіває, іменем моїм відпускає гріхи". Відтоді Катерина стала християнкою. Свята Катерина є покровителькою студентів, філософів, проповідників, мельників, вона змогла переконати в своїй вірі 50 поганських (язичницьких) філософів. Покровителькою мельників її вважають тому, що померла мученицькою смертю. Її крутили на колесі, оббитому цвяхами, коли колесо розпалося, Катерині відрубали голову.
     У Святої Катерини дівчата просять доброї долі 7 грудня – це свято жіночої долі. Старі жінки казали, що жінка має дві долі, одна від Господа, друга від недоброї сили. Тому треба молитися Катерині, аби Бог дав добру долю дівчині, бо вона є наречена Христа. – Аби дізнатися, чи заслужили доброї долі в Катерини, за народними звичаями, 7 грудня, дівчата йшли в сад та ламали гілку вишні, ставили її у воду. Якщо гілочка зацвітала до 13 січня (Василя), це означало, що дівчина випросила добру долю і через рік буде в парі. Якщо дівчина не готова до подружнього життя – не треба тривожити Святу Катерину, бо доля може повернутися іншим боком. Таким дівчатам слід працювати над собою, не говорити поганих слів, не лукавити, не заздрити, позбутися всіх негативних рис. Хоча й це жіноче свято, готувалися до нього й парубки. Напередодні свята вони постили сім п'ятниць, щоб Бог послав їм добру і гарну жінку. На Катерини влаштовували вечорниці. Оскільки 7 грудня – це піст, страви варили пісні, не співали і не танцювали. Дівчата варили кашу та несли її на роздоріжжя, спостерігали, хто підійде до горщика. Якщо добрий чоловік, добра доля чекає дівчину. Наприклад, в Сокирянському районі, в селі Кобольчин, горщик з кашею клали на стовп та стукали макогоном у ворота, примовляючи: Доле, йди до мене кашу їсти. Відтак несли кашу до хати та їли її як обрядову. Цього ж дня вранці дівчата одягали білі сорочки та босоніж вибігали на сніг, аби дати рушника перехожому. Якщо зустрічали добру людину – означало, що дівчина вимолила добру долю.
Переглядів: 624 | Додав: school3 | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
Календар
«  Грудень 2012  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31
Архів записів
Друзі сайту
  • Створити сайт
  • Все для веб-майстра
  • Програми для всіх
  • Світ розваг
  • Кращі сайти Рунету
  • Кулінарні рецепти
  • Copyright MyCorp © 2019 Конструктор сайтів - uCoz